Otthon készített „füstölt lazac”

  A klasszikus füstölés (száraz vagy nedves, hideg vagy meleg) helyett egy gyorsabb praktikus otthon is elkészíthető módszert szeretnék mutatni. Talán nagyképűség a terméket füstöltnek hívni, de ízében és zamatában teljesen megközelíti az általunk boltokban kapható füstölt lazacét. Igen finom és dekoratív előétel, leves, sőt főétel is készíthető belőle.

Amire szükségünk van:

- lazacfilé (bőrös vagy anélküli)

- tengeri só

- kristálycukor

- őrölt fehér bors

- szárított egész ánizsmag

 - szárított egész édesköménymag

- friss (hiányában szárított) kapor

- szárított egész koriandermag

lazac füstölve

 Akkor rajta dolgozzunk! Megmérem a filézett lazac súlyát. 50 dkg halhoz 15 gr (2 teáskanál) sót, 3 gr kristálycukrot, 2 csipet borsot, 1-1 mk ánizst és koriandermagot illetve 2 mk édesköménymagot teszek. Megy hozzá még 2 db finomra vágott kaporág. Összekeverem és egyenletesen rászórom a lazac felületére. Egy keveset adok a bőrös oldalának is. Finom mozdulatokkal bedörzsölöm a hús rostjait. Keresek egy legalább kétujjnyi magas tepsit vagy jénait és óvatosan belefektetem a halat. Nem szükséges letakarnom, had szellőzzön. Egy egész napot hagyom állni hűvös helyen a fűszeres sóban. Amennyiben valaki könnyebb lágyabb ízt szeretne kapni, csökkentse a halra szórt keverék mennyiségét. A kész lazacot bátran párosítsuk salátákkal, különböző dresszingekkel, esetleg kagylóval és garnélával. Ízekben, színekben gazdag és tartalmas ételeket fogyaszthatunk. J

 

 

 Jó tanácsok:

  A halhúst egyből ízesítsük, ne hagyjuk nyersen állni. Óvatosan bánjunk vele, ne törjük össze. Leves vagy főétel készítéséhez használjuk a már fűszerezett halat, ügyeljünk az ízesítésre. A hal szálkátlanítása egy nagyobb csipesszel gyorsan elvégezhető. A szálka irányában kicsit megmozgatjuk és kihúzzuk. Soha ne az ellentétes irányban dolgozzunk, mert felszakítjuk a hal húsát! A megmaradt apróságokból, nyesedékből kiváló halalap lé készíthető!

 

 

  

 

 

 

Tagged Under